Bellanor Logo
great britain flag

Hemmeligheter av Andrássy avenyen

Andrássy avenyen, damer og en flink nordmann – Vet du hva sammenhengen er?

Andrássy avenyen er én av de mest populære gatene i Budapest. I dag kan du finne en masse dyre og elegante butikker her, stemningsfulle konditorier og kaféer og gamle bygninger som alle har sine egne historier. Vill du bli kjent med dem?

Det er spennende å lete etter de gamle eventyrene fordi de alltid har noen skjulte hemmeligheter.

Visste du hvem det var som ga inspirasjonen til å bygge Andrássy avenyen? Ja, det var naturligvis en dame..

Hun var Elisabet – Sissy, en av de snilleste dronningene i Ungarn -. Ifølge legenden var det en mann – greve Gyula Andrássy – som ville bygge denne veien fordi han ikke ville at dronningens ekvipasje skulle på den stygge og kjedelige Király gaten, hvis hun ville dra ut til Byparken. Derfor planla han veien som binder sammen Budapests sentrum med Byparken.
Andrássy avenuen Budapest

Visste du at én av de mest kjente norske dramatikerne besøkte en kafé på Andrássy avenyen? Ja, det er sant. Henrik Ibsen var denne mannen.

Han var på Drechsler kafé hvor det også fantes en ølbar og bowlingbane. Plassens spesialitet var at alle kokte kaffe til seg selv. Det betydde at alle brakte med seg kaffe, sukker og melk. Károly Goldmark og Gustav Mahler malte kaffen for gjestene som deretter kokte sin egen kaffe. Visste du hvem var det som hadde denpraktiske løsningen på byggingen av Andrássy avenyen?Det var en nordmann som heter Gudbrand Gregersen.Han arbeidet sammen med en svensk entreprenør, Guido Rütgers. Deres oppgave var å dekke veien med tre for å beskytte hestenes hover og å redusere støy. Det var datidens mest moderne oppfinnelse. Det samme dekket var også på Kjedebroen, Margaretebroen , Clark Ádám plassen og i tunnellen på slutten av 1900-tallet.
Dessuten utførte Gregersen store dam-arbeider i elven Tisza, som sikret den lavtliggende byen Szeged mot flom. Han hadde oppdraget med å pumpe vekk vannet og deretter bygde han på rekordtid tre demninger rundt byen. Demningene holdt så det ble ikke noen flomkatastrofe. Som takk for dette ble Gregersen opptatt i den ungarske adelsstand. Han bodde på Lónyai gaten i Budapest hvor det finnes et minne om ham i dag og det er en vei i nærheten av Det Nasjonale Teateret som ble oppkalt etter ham “Gregersen Körönd”.

Visste du at Milleniumbanen var den første ”T-banen” på det europeiske fastland?

Det var en mann, Balázs Mór, som hadde en god idé når det gjelder Andrássy avenyen fordi mange protesterte mot at trikken skulle gå i denne vakre avenyen. Derfor planla han sammen med Siemes og Hackl en slags tunnelbane under avenyen . Byggingen var veldig spesiell. Det ble ikke borret, men tunnellen ble grav som i grøft i kjørebanen hvor det ble lagt et tak over grøften. På dette taket ble avenyen ble anlagt. Stasjonene ble pyntet med den berømte Zsolnay keramikken. Det ble ferdig på kort tid – 21 måneder – til Milleniumsfeiringen. Derfor er navnet Milleniumbanen.
Både Andrássy avenyen og Milleniumbanen står på UNESCOs verdensarvliste.

Besøk denne flotte avenyen!