Bellanor Logo
great britain flag

Severdigheter i Budapest

Hva er hovedgrunnene til at millioner av mennesker besøker Ungarns hovedstad hvert år og til at byen ofte er vurdert blant topp 10 destinasjoner av ledende reiseportaler?
Først og fremst er byen vakker. Det finnes dusinvis av severdigheter som man må oppleve under et besøk i byen. Her er våre topp 10 anbefalinger:

1/ Parlamentet

parlament-2
Den gigantsike ungarske Parlamentet ligger på Pestsiden ved Donau. Bygningen er i nygotisk stil. Forbildet var det bristiske parlamentet. Parlamenetet har 365 tårn, en for hver dag i året. Bygningen var på den tiden en av verdens største bygninger : 268 m lang og 118 m bred. Det ble bl.a. brukt 40 millioner mursteiner, en halv million dekorasjonssteiner og 40 kg gull. Fra år 2000 oppbevares den ungarske kongekronen i Parlamentet.

2/ Slottområdet – Borgkvarteret

Slottomrod-2Dette området er kanskje den fineste delen av hovedstaden så det er absolutt verd til å ta noen timer oppe på borghøyden. Den historiske bydelen har sjarm med sine trange gater, hyggelige kafeer, restauranter og konditorier. Man må besøke Matthiaskirken, Fiskebastionen, ta en liten pause i det eldste konditoriet på Buda side som heter Ruszwurm med hjemmelaget (artasan) iskrem. Gå videre mot Alexander-plassen hvor presidenten bor i dag. Hvis du fortsetter mot elva passerer du det kongelige palasset hvor Nasjonal Biblioteket og Nasjonalgalleriet har sin plass nå. Borghøyden står på UNESCO’s verdensarvtliste.

3/ Kjedebroen – Kabelbanen

Lanchid-2Fra Borghøyden ned til Donau kjører Kabelbanen. Etter en rekonstruksjon for noen år siden ser det akkurat ut som for hundre år siden. På bunnen av kabelbanen kan man ta den eldste og mest berømte brua, Kjedebrua over til Pestsiden. De karakteristiske brotårnene og de to steinløvene som sitter på hver side av brua er blitt byens merke.

4/ Båttur på Donau

sightseeingturerDett er en populær turistattraksjon i Budapest. Det er forståelig siden mange av severdighetene ble bygd ved Donaus bredder både for 100 år siden og i moderne tid. Turistene kan velge blant dagtur eller kveldstur når alle bygningene er belyste.

5/ St. Stefans-basilikaen

BasilicaSt Stefans Domkirke eller Szent Istvan Basilika, som de lokale kaller det, ligger i sentrum på Pestsiden. Denne kirken er den største i Budapest. Bygningen er en veldig imponerende sakrale bygning. Kirken er 96 m høy, akkurat som Parlamentet. Kirken gir plass for 8500 personer. Den mumifiserte høyre hånden til Ungarns første konge, Stefan den Hellige, ligger i kirkens sidekapell.

6/ Markedshallen

markedhallenUnder et besøk på Budapest største matmarkedet får du en ”smak” av Ungarn. I dette 100 år gamle markedet finner du alt mulig fra paprikakydder til safran, fra mangalicakjøtt (en tradisjonell ungarsk griserase med krøllete bust som holdes utendørs og bare spiser eikenøtter og annen vegitariansk kost) til andebryst, all slags frukt og grønnsaker o.s.v. I andre etasje finnes mange fine suvenirbutikker med ungarske håndlagede varer, bordtekstil og skinnprodukter. Og ikke minst kan du smake på noen tradisjonelle matvarer som Langos (ungarsk frityrstekt brød) Retes (strudel) og Palinka, den lokale snapsen.

7/ Operahuset og en spasertur i Andrassy avenyen

Operahus-2Den mest kjente gaten i Budapest er Andrassy avenyen som også kalles Champs-Élysées i Budapest. Gaten ble bygget på slutten av det 19. hundreåret og knytter Helteplassen sammen med sentrum. Dette er byens bredeste og mest representative avenye. Operahuset, Broadway av Pest, ambassader, store og minde merkebutikker og kjøpesentre ligger her.
Det finnes to årsaker til hvorfor er det verd å besøke Operahuset: Kvaliteten og selve huset. Statsoperaen har den 3. beste akustikken i Europa etter Scala i Milano og Opera Garnier i Paris.
Den vakre bygningen ble planlagt av den beste ungarske arkitekten, Miklos Ybl for mer enn 140 år siden.
En nordmann som heter Gudbrand Gregerse jobbet mye på hesteveien opp til Operahuset og i hele Andrassy avenyen. Han arbeidet sammen med en svensk entreprenør, Guido Rütgers. Deres oppgave var å dekke veien med tre for å beskytte hestenes hover og for å redusere støy. Det var datidens mest moderne oppfinnelse.

8/ Helteplassen

Helte plassenI enden av Andrassy avenyen ligger Helteplassen, som er også et symbol for byen. Plassen ble bygget i 1896 for Millennium feiringer og et minnesmerke over tusen år med ungarsk historie. 14 historiske figurer står på sidene og i midten står en obelisk toppet med en statue av erkeengelen Gabriel. Det finnes to store museer, ett på hver side: Museum of Fine Arts og Art Gallery.

9/ Margaretøya

Margaret-Oya-1Margrete-øya ligger midt i Donau, i midten av byen. Her er det et grønt miljø uten biltrafikk. Parken er ca. 100 mål. Øya gir mange muligheter for alle som liker aktiv avslapping eller kommer med båt og vil gjerne spasere i et rolig, behagelig område. Stedet er også favorittsted for løpeentusiaster. Det finnes en ordentlig termalhotell med kurbad eller Palatinusbad som er et veldig populært sommersted.

10/ Heltetemplet, Synagogen

Heltetemplet-2Synagogen i Dohany gate er verdens nest største synagoge. Budapest var alltid et viktig sted for den jødiske kulturen. Synagogen ble bygd i 1859. i neomaurisk stilen og ble oppusset for 20 år siden. Dohany gata var grensen til den jødiske gettoen under den andre verdenskrig. Hele området har beholdt jødiske tradisjoner, kultur og minner frem til i dag.