Ungarske matvarer
Når du planlegger din reise til Ungarn, er det et viktig punkt å bli kjent med det ungarske, smaksrike kjøkkenet. I Budapest finnes det forskjellige typer restauranter – fra tradisjonelle til nyskapende og internasjonalt inspirerte restauranter – som du må prøve ut.
Her kan du finne en liste over populære ungarske retter og drikker:
- Retter:
- Gulyásleves: gjetersuppe med svin- og storfekjøtt
- Halászlé: tradisjonell ungarsk fiskesuppe med paprika
- Bableves: bønnesuppe
- Kacsacomb: spørstekt andelår
- Marhapörkölt: smårstek
- Töltött káposzta: kålruletter
- Libamáj, libamáj pástétom: gåslever, gåsleverpaté som er en bra forrett
- Szürkemarha, mangalica: storfe, mangalica er en spesiell ungarsk gris
- Pick szalámi: en type salami fra Szeged
- Csabai kolbász: pølse med paprika fra Békéscsaba
- Gyulai kolbász: pølse med paprika fra Gyula

- Desserter:
- Dobos torta: ei kake som ble laget av Dobos C. József i 1884
- Mákos guba: gjærbakst med valmuefrø
- Gundel palacsinta: pannekake med sjokolade, flambert
- Rétes: strudel med epler, kirsebær og andre slags fyll
- Kürtöskalács: gjærbakst, kake, har valseform med smak som varieres f. eks.: vanilje, kanel
- Szaloncukor: julesjokolade

- Det finnes også mange spesielle alkoholholdige drikker i Ungarn:
- Pálinka: fruktbrennevin som er laget av plommer, fersken, pærer og andre frukter
- Törkölypálinka: dette brennevinet blir laget av druer
- Tokaji Aszú: hvitvin som har en typisk smak med høy alkoholprosent
- Fröccs: hvitvin med Farris, og det finnes forskjellige typer fröccs på pubber
- Borok: Ungarske viner – fra 22 vinregionerer – er verdensberømte
- Unicum: verdens mest eldste brennevin (1794), det er et bittert apéritif som er et unikt varemerke i Ungarn.

God appetitt! 🙂