Bellanor Logo
great britain flag

Nyttig informasjon

Budapest – en av verdens vakreste byer!

Budapest er et av Europas pulserende kultursentre med tallrike historiske, arkitektoniske og gastronomiske attraksjoner.
I reisemagasiner og på Internett rangeres Budapest som en av verdens 10 mest populære reisemål. Ca. 2 millioner turister besøker byen hvert år. Byens fascinerende historie har satt sitt preg på arkitekturen noe som gjør gatene livlige og sjarmerende.
Under oppholdet er det obligatorisk å smake på de gode ungarske vinene og det spesielle lokale brennevinet. Det samme gjelder også et besøk på de gammeldagse kafeer og restauranter.

Fakta om Ungarn og Budapest

Republikken Ungarn ligger så å si midt i Europa. Arealet er ca 93.000 Km2 (ca 1/3 av Norge) og antall innbyggere er 10 millioner. Språket er ungarsk og selv om dette språket tilhører samme språkgruppe som finsk, er det i praksis forskjellig fra alle andre språk i verden.
Ungarn har CET (Central European Time), d.v.s. samme tidssone som Norge.
Retningsnummeret til Ungarn er +36 (eller 0036). Hvis du skal ringe en norsk telefon fra Ungarn, må du alltid bruke retningsnummeret til Norge som er +47 (eller 0047) foran telefonnummeret.

Den norske Ambassaden i Ungarn ligger i Ostrom utca 13 som er i 1. distrikt, sentralt i Budapest. Telefonnummerene dit er +361 3253300 og deres webside er: www.norvegia.hu.

Valutaen er ungarske Forinter (HUF). 1 norsk krone tilsvarer ca 31 HUF (mars 2016.) Prisnivået i Ungarn er relativt lavt sammenlignet med Vest-Europa og spesielt sammenlignet med norske priser. Alle vanlige debit- og kredittkort aksepteres på de fleste stedene. Du kan ta ut kontanter fra minibanker (bankomats) eller du kan veksle penger i bankene eller i vekslingskontorene på flyplassen og i de fleste kjøpesentrene.
Det er normalt å gi 5-10% tips hvis du er tilfreds med servicen. Vær oppmerksom på at i noen restauranter er serviceavgift inkludert i totalprisen.

Offentlig transport i Budapest er meget god. T-banen, trikk og busslinjer dekker hele byen så det er lett å nå alle severdigheter og steder i Bellanorprogrammet. Vi gjør oppmerksom på at det finnes et Budapest Card som kan brukes som betaling på offentlige transportmidler og som også gir rabatt på inngangsbillettene til muséer og andre severdigheter. Kortet finnes i 2 varianter: gyldig i 48 eller 72 timer. Kortet kan kjøpes hos Bellanor, på T-banestasjoner, i turistkontorene, på hoteller og på flyplassen.

Taxi
Det er billig å kjøre taxi i Budapest. Vanligvis tar ikke taxiene kredittkort så det beste er å ha kontanter.

Severdigheter i Budapest

Noen steder ”må bare oppleves” hvis man er i Budapest:

  • Parlamentet
  • Slottsområdet (Castle area)
  • Båttur på Donau
  • Szent Istvan Bazilika
  • City marked
  • Helteplassen
  • Heltetemplet (den største synagogen I Europa)
  • Operahuset og en spasertur i Andrassy avenue (den står på listen over verneverdige steder i verden)

Shopping og shoppingsentre

Shopping i Budapest er et godt tilbud for kvinner. Byen har mange moderne kjøpesentre hvor det både finnes lokale produkter og de mest populære ledende merkene i moteverden. Det er nettopp åpnet en nye Budapest Fashion Street i sentrum og har kan du finne alle de mest trendy og populære merkeklær side om side. I det samme området finnes det også gode og sjarmerende kafeer hvor det passer godt å slappe av litt mellom handlerundene.Nedenfor finner du en oversikt over de største og mest eksklusive varehusene i nærheten av ditt hotell og Bellanorprogrammet. Budasiden:
MOM (XII distrikt, Alkotás utca 53)
Mammut (II distrikt, Lövöház utca 2-6)
Allee (XI distrikt, Október 23-a út 8-10)
Pestsiden:
West End City Center (XIII distrikt, Váci út 1-3)
Aréna Plaza (VIII distrikt, Kerepesi út 9.)
Fashion Street (V distrikt, Deák Ferenc utca)

Lege og førstehjelp

Alle turister som blir skadet eller behøver legehjelp i løpet av tiden de er i Ungarn får dette kostnadsfritt på offentlige sykehus eller andre helseinstitutt dersom de har et gyldig EU helsekort. Dette får du gratis hos ditt nærmeste NAV-kontor i Norge.

Viktige telefonnummer:

Politi: 107, Ambulanse: 104, Brannvesen: 105.

Det finnes også en turistservice på engelsk som kan brukes dersom man trenger politihjelp. Nummeret til denne tjensten er: +361 438 8080

 

Anbefalte linker